08-408 078 20 info@opcommunication.se
Agnetasjodin

”Bli mästare över ditt liv”

Balans i livet betyder olika saker för olika människor. Tv-profilen och författaren Agneta Sjödin berättar att för henne är det något som hon ständigt jobbar på att åstadkomma i sin vardag. Och det kräver disciplin och hårt arbete.

För Agneta Sjödin verkar livet ha rusat på i en rasande fart. Med en spikrak karriär inom TV och sex utgivna böcker har det rullat på. Men hon har också insett hur viktigt det är att stanna upp, reflektera over vad hon vill och hitta en balans och ro i vardagen.

Agneta kom till Stockholm första gången 1984 och fick då jobb på café mitt i centrala Stockholm. Storstaden gav mersmak. Efter att ha avslutat gymniestudierna i Hudiksvall kom hon tillbaka och fick bland annat jobb på på China Teatern. Ett par år senare bodde hon i Göteborg och fick job på Stadsteatern som ljustekniker.
– Jag sjöng också i coverband och spelade teater, men det var genom mitt arbete med ljusteknik som jag fick jobb på tv. Produktionsbolaget MTV-studios i Jonsered sökte ljussättare, jag fick jobbet, blev sedan tillfrågad om att bli programledare för ”Tur i kärlek”, och sedan rullade det på. Det var fantastiska år, som jag alltid blir lite nostalgisk när jag tänker tillbaka på. ”Fångarna på Fortet” var naturligtvis den första stora höjdpunkten i min tv-karriär.

I dag varvar Agneta sitt skrivande med tv-jobb. Under de senaste nio åren har det blivit sex böcker som alla berör ämnen som handlar om inre resor och att lära känna sig själv. Agneta berättar att för att hitta en balans i sitt liv har det handlat om att utgå från att hitta en bra relation med sig själv. Det är först då man vet om man har balans eller inte. Och det tar tid och energi att förändra sitt liv. Men till att börja med säger Agneta att det handlar om att så det första fröet:
– Man måste ställa sig frågorna. ”Vem är jag?” Vad är syftet med mitt liv?” Det kan handla om arbetssituationen, relationen man lever i, kanske man upprepar ett mönster i sina relationer som man inte trivs med och vill förändra. Med att leva medvetet är ingen ”quick fix”. Det kräver disciplin och hårt jobb. Det kräver tålamod för förändring och att bryta mönster kan ta tid. Att bara köra på och blunda för hur man egentligen mår är däremot en quick fix. Sedan är träningen väldigt viktig. Om man aldrig har tränat krävs det såväl disciplin som tålamod.
– Jag försöker träna minst tre gånger i veckan. Det behöver inte alltid vara att man går till gymmet, om man inte trivs i den miljön kan det räcka med en skogspromenad för att komma igång. Minst lika viktig som träningen är kosten. – Själv äter jag sedan en tid tillbaka inte vetemjöl, mejeriprodukter eller socker. Istället satsar jag på fisk, mycket grönsaker, nötter, råris och så vidare. Jag känner att jag nu mår bättre och är lättare i kroppen. Men alla är olika. Jag tycker man ska vara försiktig med alla trender som kommer och går. Alla har olika energier och behov.

”Man måste ställa sig frågorna. ”Vem är jag?” Vad är syftet med mitt liv?”

En vändpunkt för Agneta var när hon vandrade den åttio mil långa pilgrimsleden som går till Santiago de
Compostela i norra Spanien. Inspirationen hade hon fått från författaren Paulo Coelho som i ett möte
uppmuntrade henne att göra vandringen.
– För mig var det början på att få en bättre kontakt inåt. Men man behöver inte vandra i Spanien för att åstadkomma det. Det viktiga för mig var att jag fick tid med mig själv och mina tankar. Och det var inte alltid kul, det är svårt att reflektera över sig själv och vad man vill. Men det är sällan vi får den tiden, vi flyr alltid från oss själva.

I dag ser Agneta till att ta sig den tiden. Men hon konstaterar att hon har ett jobb där det kanske fungerar bättre än för andra:
– Jag har ett jobb som jag kan styra helt själv och det är få förunnat. Men jag tror alla kan försöka hitta någon stund i vardagen. Det kanske låter konstigt att komma från mig, men jag tror det är bra att välja bort tv:n ibland. Eller se till att ta en kvällspromenad för dig själv. Det är här disciplinen kommer in.
Att leva medvetet är enligt Agneta en lång resa som ständigt pågår.
– Man måste ta sig över hinder och våga bryta mönster. Det kan vara skrämmande att gå in i sig själv och rannsaka vem man är, vilka val man har gjort och vad man vill förändra. Om man gör det väljer man en krånglig väg som är svårare än att bara köra vidare och blunda. Men jag tror att man blir en rikare och lyckligare människa om man vågar ge sig iväg på en sådan resa.
Agneta har inspirerats av läsning för att hitta sin balans, men hon poängterar att det viktiga är att hämta kunskap inifrån sig själv.
– Det är lättare att lyssna på andra, än på sig själv. Men det viktiga är att bli sin egen mästare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *