08-408 078 20 info@opcommunication.se
Xino Hand Web

Så många svenskar lider av dålig hörsel

Att ha hörselnedsättning är vanligare än vad många tror. Så många som 1,4 miljoner svenskar tros lida av det.
– Det vanligast misstaget är att vänta för länge innan man testar hörseln. Ju längre man väntar ju svårare har hjärnan att anpassa sig till hörapparaterna, säger Lotta Hannu på Bra Hörsel.

BildLotta-web

Lotta Hannu, Bra Hörsel

Att ha dålig hörsel kan bero på många saker. Visst spelar åldern en viss roll, i och med att hörseln blir naturligt sämre med åren, men många av dem som lider av dålig hörsel är yrkesverksamma idag.
– Ofta smyger det sig på. Man kanske har svårt att hänga med i samtal där flera är involverade eller så har ens omgivning börjat kommentera att man säger ”vad sa du” ofta, säger Lotta.

Många väntar för länge
Att man hör dåligt beror ofta på att hörselcellerna i innerörat har slitits ut. Framförallt slits cellerna i diskantområdet, där de viktigaste talljuden konsonanterna ligger.
– Det är bra att göra hörseltest tidigt. Många väntar alldeles för länge, ofta upp emot tio år, innan de söker hjälp. Ju längre man väntar desto svårare är det för hjärnan att ställa om sig till hörapparaterna.

Testa i två månader
Idag finns det flera olika sorters hörapparater på marknaden. Tekniken har kommit långt och en del är numera så små att de knappt syns. Många kan också styras via en smartphone, där du alltså enkelt kan finjustera ljudet, ta samtal direkt eller spela musik direkt via din hörapparat.
– Hos oss får man alltid låna hem apparaterna i två månader för att testa. Det är viktigt att det känns bra, även om det förstås alltid kan kännas lite annorlunda i början.

Text: Janneke Wackerberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *