08-408 078 20 info@opcommunication.se
IMG 2802 Web

Malins sväljsvårigheter – en riktig plåga

Det är inte många som vet att dysfagi, sväljsvårigheter, är en av våra största folksjukdomar. Problemet syns sällan utåt, den drabbade pratar ogärna om svårigheterna och kunskapsbristen inom området är stor. Det finns dock effektiv behandling att tillgå idag.

Cirka tio procent av den så kallade friska arbetsföra befolkningen – det vill säga de som inte fått problemen via sjukdom – lider av dysfagi i olika grad, men mörkertalet är stort. Malin Hylander från Ljusdal var en av dessa. Under flera år led hon av ständig klumpkänsla, sura uppstötningar, samt svårighet att svälja fasta konsistenser.
– En dag blev situationen akut när maten fastnade. Besöket på akutmottagningen resulterade i ett recept på slemlösande medicin, totalt verkningslöst, berättar Malin och lyfter upp sonen Ludvig i knät.

Ett par veckor senare fick Malin åter söka akut. Därifrån blev hon remitterad runt till flera specialistläkare, utan att få hjälp. Råden blev helt sonika att hon skulle ligga högt med huvudet, tänka på vad hon stoppade i sig och inte stressa upp sig i onödan.
– Ingen tog mig på allvar och jag började tro att jag inbillade mig.

Efter otaliga turer fick hon remiss till Tal- och Svälj Center på Hudiksvalls sjukhus.
– För första gången kände jag mig lyssnad på.
Där konstaterades att Malin led av ett mellangärdesbråck och att bråcket var orsaken till hennes mekaniska sväljsvårigheter.
– Jag fick med mig en munhantel i plast som jag skulle träna med 3 x10 sekunder före måltid, 3 gånger dagligen.

Redan efter tre månader märkte Malin en succesiv förbättring, tre månader senare var hon helt symptomfri.
– Idag mår jag bra. Den största vinsten är att slippa bära runt på rädslan över att något ska fastna i svalget. Jag känner mig tacksam över att jag stötte på den här behandlingsmetoden. Tänk vilka resurser vården skulle ha sparat om jag fått rätt behandling direkt, säger Malin Hylander.

Fakta om Dysfagi

Minst 1 av 10 personer drabbas, ung som gammal, man som kvinna. Orsakas av bl.a sjukdom, yttre trauma, medfödda diagnoser eller ålder. Symtomen kan vara reflux, felsvälning, rethosta, klumpkänsla, slemmigt saliv. Många undviker måltidssituationer, vilket kan leda till undernäring, depression och sjukskrivning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *