08-408 078 20 info@opcommunication.se
Sylvia Sexolog Kopia Web

Knipövningar kan förbättra sexlivet

Att ha en vältränad bäckenbotten är alltid bra. Knipövningar kan träna upp muskulaturen så att man både slipper framtida problem och får ett bättre sexliv.

– Om musklerna blir förslappade kan det leda till att det läcker och att man kan bli inkontinent. Det innebär att musklerna inte kan hålla emot när man nyser, skrattar eller hoppar, säger Sylvia Lidén Nordlund, sexolog på Belladot.

Två sorters inkontinens
Det finns två sorters inkontinens; ansträngningsinkontinens och träningsinkontinens. Ansträngningsinkontinens är den som är vanligast att få problem med.
– I sällsynta fall kan man råka ut för framfall.

Aldrig för sent att börja
Det är aldrig för sent att börja träna bäckenbottenmuskulaturen. När man än börjar träna så kommer den att bli bättre.
– Det är bra att ha musklerna i schack innan man kommer i klimakteriet. Har man till exempel fött barn så påverkar det musklerna negativt och därför är det viktigt att träna med knipövningar.

Det går att be en gynekolog eller barnmorska att bedöma muskulaturen om man är osäker.
– Knipkulor är ett bra hjälpmedel för att träna musklerna. Om kulorna är kvar när du ställer dig upp är det ett kvitto på att man gör rätt för annars trillar de ur. Glöm inte att övningarna också är bra för sexlivet och kan göra att orgasmen blir bättre, avslutar Sylvia Lidén Nordlund.

Text: Ofelia Vasquez Graah-Hagelbäck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *